fredag 31 juli 2015

Körsbärssylt med missuppfattning

Jag har ett minikörsbärsträd på min uteplats och i år har det gett ganska många bär. Tänkte att det skulle vara kul att koka lite sylt att ha till ost.

Plockade både mogna och omogna bär och tog några smultron också. Kärnade ur och la i gryta med socker. Sen tittade jag på recept i min kokbok "Vår kok bok". Och där stod det att jag skulle hacka kärnorna "mandlarna" och blanda i sylten. OK tänkte jag och krossade några kärnor i morteln, det doftade underbart av körsbär med en underton av bittermandel. Glad i hågen hällde jag i kärnkrosset i sylten och smakade av... Som smågrus, sten, sand, vad hade jag gjort för fel? Läst fel, fattat fel!
Naturligtvis hade jag läst/förstått fel.

En körsbärskärna är som en mandel, ta bort skalet så finns det en mjuk "mandel" inuti. Skalet är som sten. Men skam den som ger sig, jag passerade sylten med skal (sten) genom min sil och fick en pytteliten burk helt slät men mycket god "körsbärssylt".

Körsbär och några smultron
Bubblar fint i kastrullen 
Det var här det gick fel. Förstod inte att krossa betydde knäck som man gör med nötter och spara innehållet.
 Hacka inte ihop allt i morteln!
Hel körsbärskärna.
Krossad kärna med den lilla mjuka "mandeln" den som skulle ner i sylten utan det hårda skalet.

En mycket liten burk slät sylt.
En väldigt liten burk "sylt" som det tidigare innehållit 65 gram Sambal Olek .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar